Apa fut
sport árnyoldalai

A sport árnyoldalai

Mik a sport árnyoldalai? Mikor egy sportolót és annak teljestményét nézzük, elefeledkezünk, vagy inkább nem is szeretünk még gondolni sem rá, hogy ennek ezért ára is van.

Az emberek szeretik a jéghegy csillogó szép csúcsát látni, de mindenki tudja, hogy a nagyobbik rész a víz alatt van. Így is szeretném mindenkinek a tiszteletem kifejezni, aki arra adja a fejét, hogy a csúcs felé tör.
A testet tönkre is lehet tenni és ha sokáig a csúcson pörgetik, akkor akár maradandó nyomai is lehetnek az élsportnak. Teljesen mindegy melyik sportról beszélünk, ha csúcsteljesítmény a cél, árnyoldalai mindig lesznek. Valahol lesz nyoma a legjobb teljesítménynek.
Bár én nem vagyok élsportoló, a teljesítményem is inkább a felső középkategóriában van, de így is szembesülnöm kell néhány dologgal.

Az én „sport árnyoldalai”-m

A lábkörmömmel már említettem (itt), hogy voltak és vannak gondjaim, amivel nem tudok alapvetően mit kezdeni. Berakok egy fotót is az egyik lábfejemről.

Szépek az ujjaim ugye? Kettő véraláfutásos-sebes, melletük jobbra éppen frissen esett le a komplett köröm. Ez mind úgy, hogy a zoknim és a cipőm teljesen kényelmes. Valószínüleg ha állandóan a lábujjaim külön-külön ragasztgatnám futás előtt, akkor nem lennének ilyenek, de hát ez van. Instagram-on futós profilokban szoktak néha lábfotókat is posztolni. Ilyenkor megörülök, hogy az én lábam milyen szép és igazából semmi baja sincs.

Nekem ennél sokkal nagyobb gond, az emésztési probléma. Futóverseny alatti hasmenés és bélgörcsök. Perceket vesz el az össz időmből ez a probléma és radásul a verseny utáni napokban is fenn marad ez az emesztési gond. Nem egy kellemes történet. Mivel hasmenésem azaz felszívódási gondok is vannak a bélrendszerben, a regeneráció folyamata is túl sokáig tart. Futás alatt kevesebb folyadék és tápanyag kerül a testbe, ami gyorsabb fáradáshoz is vezet. Hamarabb fáradnak az izmok, jöhetnek akar izomgörcsök is. Az ízületek kenése nem elegséges, így komoly fájdalom is lehet a vége egy nagyobb futásnak.

A hasmanéses dolgogról írok egy bővebb bejegyzést, mert ez nem is annyira ritka eset, mint ez előszőr gondoltam volna. Több oldalt is elolvastam és már az is megfordult a fejemben, hogy keresek egy táplálkozási szakértőt. De van már ötletetm, hogy mi lehet a baj.

De a legfontosabb a cél, a motiváció és nem feladni! 🙂
És hogy szeressem amit éppen csinálok!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük