Apa fut
Futóruha hidegben Futás hidegben

Futóruha hidegben – Futás hidegben

Futás hidegben és az ehhez tartozó futóruha hidegben (én ez alatt 5 fok alatti hőmérsékletet értek, de persze ez mindenkinek más hőfokot jelent) sokszor egy kihívás. Már vége az igazi futó szezonnak, és már nem hajt a versenyekre való felkeszüles. Ez már csak igazi öröm futás és formában tartás.

Futás hidegben rejt kisebb veszélyeket is. Én sokkal lassabban futok, főleg a hideg levegő miatt. Már nem tudok teli szájjal lihegni, nem kell egy kisebb torokfájást összeszedni.

A legfontosabb ruházkodás szempontjából, mindenki találja meg a neki megfelelőt. Leírom, én hogyan szoktam felöltözni. Semmi kép se szabad túl öltözni, hiszen futás vagy kocogás közben ki fogunk melegedni.

A futóruha hidegben nem egyszerű téma, mert nem lehet általánosítani. Nálam a kulcs szó a réteges öltözködés, főleg az izzadság elvezetése miatt. Én telén futás közben is ugyan úgy tudok izzadni mint nyáron. Csak mivel hideg van egy megfázás esélye sokkal nagyobb. Mindig vigyázok arra, miután már megizzadtam ne álljak le teljesen amíg haza nem érek. A mozgás addig is melegen tartja a testem, így egész biztos nem sokkolom le az immunrendszerem.

Téli futó ruhákból óriási a választék a sportüzletekben. Én is sokszor nézegetem őket, de szerintem irreálisan drágák.

Az én futóruhám hidegben:

Ha szaraz az idő a szokásos futó cipőmet használom, ami jelenleg az Asics Kayano30. Ha éppen nincs mosásban, igyekszem a vastagabb zoknijaim felhúzni. Ha nedves esetleg havas az idő, ahhoz beszereztem egy terepfutó cipőt, az Asics Trabuco 11 GTX-et, ami vízálló is (mindemellett ár-érték arányban az egyik legjobb cipő). A nagyobb mintázat miatt nem csúszik annyira és a Gore-Tex membrán szárazon és melegen tartja a lábaim.

Körülbelül 2-3 fokig melegítőben futok, és ennél hidegebben húzok még egy vékonyabb termo harisnyát alá. A hideg nem tesz jót sem az izmoknak, sem az ízületeknek, szóval ha valaki úgy érzi fázik valamilye, azt vegye komolyan.

A felső ruházat nálam a legfontosabb, hogy mit húzok fel. Viszonylag sok réteg, ami nálam bejött.

Kezdem egy trikóval, aztán jön egy rövid vagy hosszú ujjú melegebb nedvesség felszívó felső. Után egy vékonyabb futó pulóver, aztán egy mikropolár vékony pulóver (nekem ez egy nagyon régi biciklis pulcsi), aztán egy széldzseki. A széldzseki nekem szintén az izzadás miatt fontos, hogy ne fújjon át rajtam a szél ha megállok, és így nem kezdek el fázni, aztán megfázni.

Sapkákban is nagy a választék. Ezt is válassza ki mindenki a magához illőt. Nekem a lényeg, hogy a fülem takarva legyen. Csak mínusz 2-3 foknál szoktam vastgabb sapkára váltani.

Csináltam is egy fotót a futó ruhámról, amit hidegben felhúzok.

Nem szeretem a hideget, de a futást igen! 😊

Korábban írtam már futóruhával kapcsolatban. Ha érdekel akkor a Futóruha és Komressziós zokni cikkekben el tudod olvasni.

,

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük