Apa fut
futás télen

Futás télen – erőnlét fenntartása

Már nyár vége fele gondoltam rá, hogy milyen lesz a futás télen és az erőnlét fenntartása. Hogy fogom az eddig jól felépített erőnlét szintem fenntartani. Azért az logikus, hogy a futás télen illetve hidegben nem annyira egyszerű. Sokkal több a ruha, ami nehezíti a mozgást. A vízálló futócipő is sokkal nehezebb, és ilyenkor az is számít. Nem lehet teli szájjal sem lihegni mikor futás közben több levegőre van a testnek szüksége.

Amit alap célnak tűztem ki, hogy ha lehetséges, akkor a reggeli 10 kilométerek legyen meg. Persze azt is el kellett fejben döntenem, ha nem jön össze az sem a világ vége. Az időjárási körülmények nálunk elég furcsák. Szinte kiszámíthatatlan és elég sokat esik az eső. A hideg és szakadó eső nem éppen a legalkalmasabb a jó kis reggeli futásra.

Futás télen hóban, sötétben

Az is igaz, hogy én szeretem a kihívásokat, ezért vártam az első havas futásomat. Nem is kellett sokáig várni az első téli futásra. December elején kb. 40 centi hó esett nálunk. A havazás második napján hajnalban, hétvégén el is mentem egy 12 kilométeres körre. 🙂
Nekem ez jó kis élmény volt és ha lehet meg fogom ismételni. Nem közlekednek autók, nincs senki az utcákon. Egy hókotróval találkoztam.

Ami viszont nagyon fontos télen futás közben a láthatóság! Erre én nagyon figyelek, hogy az autósok észre vegyenek, mert több futós útvonalam mellékutakon vezet át, és bármikor közlekedhet arra autó is.

Ebben az időszakban nagyon sokáig sötét van és nagyon hamar sötétedik is. Az ember alig lát világosságot ilyenkor.

Amit beszereztem a vízálló futócipő (Futóruha hidegben – Futás hidegben cikkben írtam róla) mellé az egy láthatósági mellény futáshoz. Ez jóval kevesebbet takar a testből, így nem zavarja az izzadság párologtatását, viszont körben vannak rajta fényvisszaverő csíkok. És nagyon jól működik, már messziről észre szoktak venni az autósok, és hallom ahogy lassítani.

Biztos meglepődnek, hogy ki az a bolond korán hajnalban aki arra mászkál. 🙂

Az edzedség fenntartásáház a futáson kívül többen más eszközöket is használnak. Konditerem vagy akár otthoni tornázás, súlyzózás. Szerintem nagyon jó sport télen az úszás. De mindenkinek saját magának kell eldönteni, mik a lehetőségei. Én nem járok sehova edzeni, csak futok. Másra nincs időm, ezért a futás télen nem lehet akadály, hogy tavasszal mikor beindul az igazi szezon, akkor ne a nulláról kelljen kezdeni az erőnlét felépítését.

Már láttam az első félmarathon kiírást, amire biztosan nevezni fogok. Ez a verseny május elején, szóval még bőven van idő, de szeretnék egy jó időt ott futni. 🙂

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük